Kolven

Als je borstvoeding geeft dan kan het nodig zijn dat je gaat kolven. Je haalt dan handmatig of met een machinale kolf de melk uit je borsten. De redenen om te kolven kunnen divers zijn. Ten eerste kan het zo zijn dat je baby in het begin nog te weinig kracht heeft om de voeding via je borsten tot zich te nemen. Om toch het aanbod in voeding op peil te houden kolf je de rest van de melk dan af. Je kunt deze melk vervolgens ook weer toedienen zodat je baby toch meer voeding tot zich kan nemen. Voor een baby kan het drinken via een flesje soms gemakkelijker zijn dan via de borst.

Daarnaast kan het zo zijn dat je baby genoeg voeding binnen heeft gekregen, maar dat je borsten nog niet ‘leeg’ zijn. Er blijft dus melk achter in de klieren in je borsten en dat kan pijnlijk zijn. Je kunt dan ook kolven. De overtollige melk kun je dan bewaren of eventueel weggooien.

Een andere reden om te kolven kan zijn dat bij jou de borstvoeding eerst op gang moet komen. Door te gaan kolven zorg je ervoor dat de borstvoeding langzaam op gang komt. Tevens kan het zijn dat je baby niet bij je wil drinken. Ook dan moet je kolven om de druk op je borsten weg te nemen.

Als je eenmaal weer aan het werk gaat is het ook handig om te kolven. Je bouwt op die manier een voorraadje borstvoeding op dat op een later tijdstip via een flesje toegediend kan worden aan je baby. Terwijl jij op het werk bent kan je partner of de oppas je baby toch voorzien van de nodige moedermelk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>